CZY DIETA I STRES MOZE MIEĆ WPŁYW NA TARCZYCE I CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE?ZROZUM HASHIMOTO

Screen Shot 2014-07-24 at 2.35.52 PMTARCZYCA =ENERGIA ,METABOLIZM,KONCENTRACJA

Każda komórka naszego ciała posiada receptor tarczycy

ZABURZENIA: NIEDOCZYNNOŚĆ,HASHIMOTO,NADCZYNNOŚĆ,GRAVES

POWODY:GENETYKA 50%,STRESS,TRAUMY ,EMOCJE,STANY ZAPALNE,ALERGIE,DIETA,NIETOLERANCJE POKARMOWE,BRAK SELENU,TOKSYNY(rtęć),ZABURZENIA SNU,NADMIERNA ILOŚĆ ĆWICZEŃ LUB ICH BRAK CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE

Wiele z nas zmaga się z tarczycą nie rozumiejąc, że tak naprawde  walczy z całym systemem, nie tylko tym małym  organem zlokalizowanym w szyi .Lekarze leczą symptomy, a ty czujesz ,że coś jest nie tak.  Masz częste zapalenia gardła,tracisz włosy,masz przyrost lub utratę wagi, zaparcia,suchą skóre,bezsenność,apatie,utratę energii i przewlekłe zmęczenie,kamice,zaburzenia pracy wątroby i woreczka żółciowego,zaburzenia estrogenu(cysty,nowotwór piersi),niedobór progesteronu(zaburzenia owulacji)trudno to połączyć w całość a  lekarz bada ci tylko TSH .Nie badając tarczycy kompleksowo i nie traktując oraganizmu jako całości możesz łatwo przegapić wczesne stadium rozwoju choroby, ponieważ może się ona po cichu rozwijać nawet przez 7,8 lat.

Pamiętaj problemy z tarczyca dotyczą nie tylko dorosłych,ale także dzieci ,które np nie rosną ponieważ tarczyca czy stres wpływają na hormon wzrostu

Kiedy zaczniesz zmianę diety i stylu życia we wczesnej fazie rozwoju choroby łatwiej będzie ci ją powstrzymać i nie dopuścić do jej rozwoju.

Dodatkowo dzięki zdrowej diecie uzyskasz wyśnioną wagę ,a dzięki asertywności dobry humor i relaks w życiu codziennym.

 Badania które warto zrobić  przy zaburzeniach tarczycy ,oczywiście to tylko numerki  pomocne w diagnozie

TSH 1,8-3 norma

FT3 1.0

FT4 2.6

T3

T4

przeciwciała anty TBG rT3 (mogą być podwyższone u kobiet które nie mogą donosić ciąży i  przy innych chorobach autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalenie stawów,cukrzyca 1,anemia złośliwa,toczeń)

VIT B ,D   

Poziom witaminy D  wyższy niż norma wpływa bardzo dobrze na pacjentów z Hashimoto,przy wyniku  mniejszym niż 35 ng/mL należy zacząć zażywać suplementy (cholecalciferol) i przebywać na słońcu minimum 15 minut dziennie

Pamiętaj jednak, że wynik w okolicy 50 może zwiększyc ryzyko kamieni nerkowych i choroby serca, oraz możesz odczuwać brak apetytu,dlatego warto uzupełniać witamine A i K2.Docelowo dążymy do 60-100 ng/ml w wypadku osób z Hashimoto

ŻELAZO,CYNK,CHLORKI(zmniejszona produkcja kwasu żołądkowego =problemy z trawieniem reflux,zgaga),WAPŃ

CHOLESTEROL(może być podwyższony)

warto sprawdzić helicobacter pylori ,hepatis C  ,gronkowiec ,mononukleoza

Zauważono wpływ wirusów takich jak różyczka,świnka,opryszczka,gronkowiec na rozwój zaburzeń choroby zwłaszcza Hashimoto.

Bardzo często głównym powodem niedoczynności tarczycy jest reakcja autoimmunologiczna (odporność, obrona)organizmu,która stopniowo prowadzi do całkowitego uszkodzenia tarczycy .

Zaburzeniom tarczycy mogą towarzyszyć także inne choroby autoimmunologiczne, dlatego badania są tak ważne.

Możesz być wegetarianinem,prowadzić  bardzo zdrowy tryb życia ,praktykować joge,biegać maratony,przejść terapie a przeciwciała (immunoglobuliny)czyli komórki immunologiczne które bronią nas przed wrogami bakteriami,wirusami,pasożytami  nadal nie przestają cię atakować. Przeciwciała czyli nasi zwiadowcy i obrońcy czasem się mylą i atakują twoje tkanki,enzymy  myśląc  że np enzym który “przechwytuje” jod jest wrogiem .Po jakimś czasie bez tego enzymu twoja tarczyca nie może produkować hormonów w sposób prawidłowy.Mogą pojawić sie tzw wole tarczycowe.

Jeśli w teście przeciwciała są ok(po dłuższym czasie może wystąpić odporność i poziom przeciwciał jest w normie) ) a jesteśmy na diecie bezglutenowej (pomagamy tym przetrwać organizmowi,złagodzić objawy)może się okazać, że nadal posiadamy ukrytą chorobę Hashimoto, która może przerodzić sie w Gravesa(hyperthyroidism)czyli nadmierną aktywność tarczycy,kiedy tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonów potrzebnych do jej funkcjonowania.

Hormony te pomagają przetworzyć karoten (redukuje skutki radioterapii,i chemioterapi ,wzmacnia system immunologiczny,pokarmowy,oddechowy,obniża cholesterol,opóżnia procesy starzenia,wystepuje:żółte i pomarańczowe warzywa i owoce) w witamine A (ma wpływ na kości,zęby,wzrok,paznokcie, włosy,skórę-zrogowacenia,łuszczyca i trądzik,oraz skłonności do biegunek i braku apetytu przy braku vitA)

Choroba Gravesa przeciwciała pobudzają TSH co powoduje wzmożone wydzielanie hormonów tarczycy i objawy nadczynności tarczycy, a także stymuluje wzrost tarczycy i rozwój jej unaczynienia.W krańcowym rozwoju choroby dochodzi do zniszczenia tarczycy i braku wydzielania hormonów .

Objawy choroby Gravesa:wytrzeszcz ,utrata wagi,przyspieszony puls,bezsenność,uczucie gorąca,brak uczucia wypoczynku,przeczyszczenia,przyspieszone bicie serca,nadmierne pocenie .

Jeśli wyniki są następujace masz chorobe Gravesa

TSH mniej niż0.5

T4 powyżej 2.5

T3 normalne lub powyżej 4.0

jedno z przeciwciał pozytywne

Objawy Hashimoto najpopularniejsza choroba autoimmunologiczna .

Często diagnozowana zbyt póżno gdy jesteś juz w fazie hypothyronismu =niedoczynności tarczycy i twoja tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonów .Leczenie hormonalne leczy tarczyce, lecz nie podłoże autoimmunologiczne choroby.

Możesz mieć chorobe Hashimoto i nadal dobry poziom hormonów,  lub możesz mieć chorobe Hashimoto i niedoczynność tarczycy.

SYMPTOMY W OBU PRZYPADKACH :zapalenie gardła,powiększona tarczyca,zmęczenie,utrata włosów,problemy metaboliczne,zaparcia,nadmierne pocenie 

Wytyczne wg dr Blum jednej z największych specjalistek od autoimmunologii

HASHIMOTO Z FUNKCJONUJĄCĄ PRAWIDIDŁOWO TARCZYCĄ

jedno z przeciwciał podniesione

TSH T3 T4 normalne

TSH ❤ mIu/L

T4 >1

T3>2.6

HASHIMOTO/ŻLE DZIAŁAJĄCA TARCZYCA tzw stan przejsciowy

jedno z przeciwciał podniesione

TSH pomiedzy 3-4.5

T4 <1

T3< 2.6

jesli TSH jest mniejsze niż 4.5 masz wstęp do niedoczynności  .Potrzebujesz około 3 miesięcy detoxyfikacji tarczycy nie są konieczne hormony

HASHIMOTO/NIEDOCZYNNOŚĆ

TSH powyżej 4.5

odstaw gluten

200-400 mcg selen

obniż rtęć http://www.iaomt.org ogranicz ryby jak tuńczyk,miecznik ,okoń morski

Screen Shot 2014-07-25 at 10.24.12 PM

Bardzo często przy chorobie tarczycy ujawnia się także inna reakcja autoimmunologiczna nietolerancja glutenu,cukru-fruktozy,produktów mlecznych,anemia.Alergie i nietolerancje pokarmowe,które są także reakacją systemu autoimmunologicznego wywołują problemy z tarczycą i odwrotnie problemy z tarczycą np ze stresu mogą wywołać alergie i nietolerancje pokarmowe.Warto zrobić badania w  kierunku alergii ukrytych 3 stopnia i nietolerancji ponieważ te alergie obciążają nasz system hormonalny i emocjonalny ,dodatkowo wywołując bóle brzucha,zaparcia,przeczyszczenia,otyłość..O tym w kolejnym poście Zrozum gluten,nabiał i cukier .

Screen Shot 2014-07-25 at 10.33.04 PM

Wiem że obserwując swoje dolegliwości można zwariować i myśleć o sobie jak o  hipochondryku. Pamiętaj, jeśli masz określone objawy nie bagatelizuj ich i postaraj się dowiedzieć jak najwięcej na temat choroby oraz znależć dobrego lekarza, naturopatę,psychologa.Możesz także skontaktować ze mną.

Jak w takim razie zrozumieć co się z nami dzieje i sobie pomóc ?

Często leczona jest nasza tarczyca i symptomy, a należałoby się skupić na systemie immunologicznym(odpornościowym)oraz stresie .Prawidłowa praca tarczycy zależy od nadnerczy produkujących główny hormon stresu kortyzol.Upośledzenie działania przysadki wysyłającej sygnał do nadnerczy powoduje problem w funkcjonowaniu tarczycy.

Leczenie syntetycznymi hormonami nadmierną ilościa sterydów jest krótkoterminowa i usuwa częściowo symptomy,lecz nie usuwa przyczyny, dlatego objawy jak zmęczenie,depresja ,wypadanie włosów mogą powrócić po chwili.

Tak jak pisałam wcześniej problemy systemu immunologicznego występują kiedy nasze komórki atakują nasze tkanki czyli walczymy sami ze sobą.

Dlaczego szwankuje nam system autoimmunologiczny ?
  • dieta(gluten,nabiał,fruktoza,wołowina*)Jedzenie może spowodować stan zapalny i reakcje autoimmunologiczną .Jeśli jelito jest zdrowe gluten,nabiał,fruktoza mogą nie powodować takich spustoszeń.Kawa ,alkohol pogarszają tylko sprawę .
  • nieregularne posiłki
  • chroniczny stres,trauma,brak asertywności-problem z nadnerczami =przewlekłe stany zapalne.kortyzol (hormon stresu)wytwarzany w nadnerczach stabilizuje stany zapalne jeśli jest zaburzony w skutek przewlekłego stresu stany zapalne rozwijają sie nadmiernie.
    Stres zaburza również zmianę T4 w T3, problem dla osób przyjmujących tylko syntetyczną formę T4 (np. Euthyrox).
  • wahania poziomu cukru Nieustabilizowany poziom cukru we krwi jest groźny niemal dla wszystkich przewlekłych chorób. Gwałtowne spadki cukru,  obciążają nadnercza. Wydzielany kortyzol może osłabić np prace tarczycy(wpływ na przysadkę od której zależy dobra praca tarczycy) Chroniczny stres związany z nagłym spadkiem glukozy we krwi może doprowadzić do osłabienia odporności i jest jednym z czynników wywołujących chorobę autoimmunologiczną. Wysoki poziom cukru=stan zapalny np zespół policystycznych związany jest z odpornością na cukier Poziom cholesterolu ,trójglicerydów czy testosteronu jest wysoki, wypadają włosy,pojawia się nadwaga i zmęczenie .Więcej wkrótce w poście o cukrze
  • zmiany w florze przewodu pokarmowego i stany zapalne .Zdrowy przewód pokarmowy zdrowa głowa i ciało 70% komórek odpornościowych produkowanych jest w przewodzie pokarmowym podobnie jak hormonu szczęścia serotoniny.Dobre bakterie w jelicie pomagają rozróżniać wrogów i przyjaciól oraz wspomagają dojrzewanie  komórek odpornościowych.  Zniszczona tkanka jelita powoduje że jedzenie przesącza sie zbyt szybko niestrawione całkowicie do krwiobiegu a system immunologiczny myśli że te duże cząstki jedzenia to wróg.Złe jedzenie =wróg kiedy mamy wrażliwośc pokarmową lub alergie atakowane jest przez przeciwciała IgE (trudności z oddychaniem,opuchnięty język).IgG natomiast doklejają się do cząstek jedzenia i razem mogą umiejscowić sie w tkance i spowodować stan zapalny co powoduje atak systemu immunologicznego na tkankę (np stawy)Upośledzone trawienie w skutek zmniejszonej ilości kwasu solnego(nieskutecznyIPP np Controloc lub Polprazol,osoby w chronicznym stresie,odchudzające się,niezbalansowany wegetarianizm)powoduje stany zapalne,zespół nieszczelnego jelita,choroby autoimmunologiczne.
  • zaparcia =więcej estrogenów zaburzenia estrogenu .Zaparcia powodują zwiększenie  estrogenu co może podnieść poziom globuliny wiążącej tyroksynę (TGB) i zmniejszyć dostępną ilość wolnych hormonów tarczycy . Objawy Hashimoto często są mylone z menopauzą, ponieważ kiedy tarczyca jest zaburzona które mogą dostawać się do krwiobiegu dając objawy takie jak uderzenia gorąca, drażliwość, niepokój czy bezsenność..
  • żle przeprowadzony detox -oczyszczanie .żle przeprowadzona głodówka ,dieta z brakami składników odżywczych
  • nadmierne stosowanie antybiotyków sterydów
  • choroby
  • czasem ciąża (zaburzenia 3 trymestr dominacja komórek Th2, po porodzie Th1 ,gen aktywowany )
  • toksyny chemikalia(jedzenie,kosmetyki,środowisko) i zanieczyszczenia środowiskowe zwłaszcza rtęć, chlor, fluor, pestycydy, PAH, PBBs, PCBs, niektóre leki czy nadchlorany zawarte w jedzeniu.Tarczyca jest szczególnie podatna na uszkodzenia na skutek niektórych substancji (np. amalgamat – uwaga srebrne plomby).
  • brak snu
  • alergie
  • wirusy
  • chroniczne przemęczenie
  • nadmierna ilość ćwiczeń lub ich brak
  • stany zapalne (zmęczenie,opuchnięcie,ból mięśni i stawów,brzucha,przeczyszczenia,nudności ).Stany zapalne osłabiają oś podwzgórze-przysadka-nadnercza-tarczyca(zmniejszenie poziomu   TSH, T3, FT4, FT3 i TRH i wrażliwości na leki)Powody stanów zapalnych to dieta,stres,alergie,nietolerancje pokarmowe,trawienne,wachania cukru,zbyt duży wysiłek fizyczny,brak snu,infekcje,pasożyty,borelioza,żółtaczka typuC
  • zbyt niski poziom vit D .Używając filtrów na słońce pozornie się chronimy lecz nie dopuszczamy vit D do naszego organizmu .Jest niezbędna dla zdrowia balansuje układ immunologiczny ale także reguluje insuline .Jej niedobór może sie przynić do insulinoodporności która zaostrza choroby autoimmunologiczne
    Aby dobrze wchłaniać vit D potrzebujemy zdrowych jelit ale także tłuszcz w diecie .Dieta niskotłuszczowa,otyłość,leki hormonalne i sterydowe oraz antybiotyki ,przewlekły stres(zaburzenia kortyzolu =zaburzenia cholesterolu potrzebnego do syntezy vit D)mogą zaburzyć poziom vit D
  • brak białka w diecie -przy tarczycy potrzebne do zamiany T4 na T3 w wątrobie

*Gluten-występuje w zbożach często modyfikowanych genetycznie(nasza reakcja przez to silniejsza),produktach zbożowych ale także dodawany jest do niektórych lekarstw,kosmetyków i przypraw kiedy przeciwciała myślą, że gluten jest wrogiem atakują go ale także inne tkanki.

Zrozum system immunologiczny=odpornościowy

Nasz system immunologiczny produkuje komórki które bronią nas przed chorobami

Ma dwa systemy Th1 odpowiada za produkcje zabójców

Limfocyty T(cytokiny) sa to białe krwinki przeciw infekcją zabijają wrogów

komórki NK -zabójcy

system Th2

Limfocyty B produkuje przeciwciała,oznaczają które komórki niszczyć

Kiedy ciało ma zbyt dużo limfocytów T i przeciwciał zaczynamy chorować .Podwyższony poziom Th1 lub Th2 blokuje tarczyce, hormony nie mogą przedostać się do komórki i powoduje to niedoczynność.Takie choroby jak nowotwór jelita,skóry,guzy piersi,stwardnienie rozsiane uważane są za choroby autoimmunologiczne.

Dominacja Th1 Hashimoto lub cukrzyca 1,stwardnienie rozsiane.
Dominacja Th2 astma,dermatoza,toczeń

Wszytko zaczyna się w brzuchu mamy kiedy kształtuje się nasz system nerwowy (odpowiedż na stres)i immunologiczny Wpływ diety mamy oraz jej styl życia ma ogromny wpływ na rozwój dziecka.

Często lekarze nie wiedząc co się dzieje czekają na rozwój choroby lecz to jak czekanie z tykającą bombą w ciele.

Zrób test ANA wysokie stężenie przeciwciał wykrywane jest w wielu chorobach autoimmunologicznych, zaś u osób zdrowych nie występuje, bądź są ich śladowe ilości.

ANA mogą jednocześnie atakować kilka narządów, powodując przewlekłą chorobę. Pacjenci z ANA mają wiele dolegliwości pochodzących z różnych organów i układów, które samoistnie ulegają nasileniu lub osłabieniu, dlatego choroby autoimmunologiczne są bardzo trudne do rozpoznania i czasami lekarze szukają właściwej diagnozy całymi latami!

Warto suplementować się vit D,Omega 3,tarczyca Jod ( jod może być szkodliwy  tylko gdy ilość selenu nie jest odpowiednia,  selen neutralizuje  toksyczność jodu).

Sprawdż jak reagujesz na kawe,zieloną herbate  .Jesli żle prawdopodobnie powinieneś stymulować Th2.

Stymulacja Th1 (dla dominacji Th2)

  • Astragalus
  • Echinacea
  • Grzyb Beta-glucan
  • Grzyby Maitake
  • Lukrecja
  • Melisa

Stymulacja Th2 (dla dominacji Th1)

    • Kofeina
    • ekstrakt z kory sosny,wierzby
    • zielona herbata
    • resveratrol
    • lipkopen

pycnogenol

Modulacja Th1 i Th2

  • Probiotyki
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Colostrum

Zmniejszenie IL-1, aktywacja Th1 i Th2

  • Boswellia
  • Enzymy trzustkowe
  • Kurkuma

Th1(zabijanie wrogow) I Th2 (oznaczanie wrogów)takie same najprawdopodobniej wysokie,  limfocyty T(cytokiny)zabójcy supresowe niskie limfocyty T pomocnicze -wynik powyżej 2  -coś stymuluje immunologie grzyb ,wirus,metale ciezkie,gluten,nabiał,fruktoza,pestycydy =choroba autoimmunologiczna .Dominuje zabijanie Th1.Według najnowszych odkryć stymuluje sie Th1 zamiast Th2 jak dawniej aby organizm dalej zwalczał wrogów.Kiedy wrogiem jest metal ciężki bedziesz żle reagować na stymulacje Th1 i Th2.

Gdy przyczyna niedoczynności nie zostanie dobrze zdiagnozowana będziesz nie tylko odczuwał symptomy związane z niedoczynnością tarczycy czy problemami autoimmunologicznymi, ale możesz mieć problemy psychiczne,z płodnością,trawieniem,sercem.

Nieleczona choroba autoimmunologiczna może rozwinąć się w przyszłości w kilka autoagresji.

Stosowanie tylko i wyłącznie syntetycznych hormonów (zwłaszcza samego T4, co u nas jest normą) nie jest prawidłowym leczeniem autoimmunologicznej niedoczynności tarczycy!

W wypadku chorób autoimmunologicznych każda osoba jest inna i należy ją leczyć indywidualnie. Ważna jest zmiana stylu życia,diety.Włączenie suplementacji .

Nie należy leczyć się samemu! Leczenie powinno być holistyczne czyli całościowe łączące medycyne konwencjonalną z dietetyką,nauką aseretywności ,treningiem antystresowym,terapiami relaksującymi.

Edukacja jest bardzo ważnym elementem terapii!

Pamiętaj nie jesteś sam jest nas wiele !

Wkrótce artykuł o innych chorobach autoimmunologicznych

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s